Weboldalunk az ünnepek alatt is üzemel, azonban nincs kiszállítás 2024.12.24-től 29-ig és 2024.12.31-től 2025.01.01-ig. Ügyfélszolgálatunk 2025.01.06-tól újra elérhető.

Weboldalunk az ünnepek alatt is üzemel, azonban nincs kiszállítás 2024.12.24-től 29-ig és 2024.12.31-től 2025.01.01-ig. Ügyfélszolgálatunk 2025.01.06-tól újra elérhető.

Tökmagolaj – 100% kunsági szűz 100 ml

Hidegen sajtolt tökmagolaj – 100%-ban magyar tökmagból készült, valódi hidegen sajtolt tökmagolaj. A kíméletes hidegsajtolási eljárásnak köszönhetően az olaj megőrzi a tökmag természetes, gazdag ízét és értékes tápanyagait. Nem tartalmaz vegyszereket, oldószereket vagy adalékanyagokat, gazdag esszenciális, telítetlen zsírsavakban (Omega-3, Omega-6), E-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint a vas, magnézium és a cink. Sötétzöld színe, kellemes diós illata és selymes textúrája tökéletes kiegészítővé teszi salátákhoz, pácokhoz, szendvicsekhez, főzelékekhez, krémlevesekhez vagy akár sült zöldségekhez is.

Kiszerelés: 100 ml
Származási ország: EU



2.900Ft

Raktáron | Várható kiszállítás: 2025.04.28

Leírás

Összetevők

Adagolás

100% hidegen sajtolt és szűz magyar tökmagolaj

A kunsági tökmagolaj évtizedek óta része a hazai étkezési kultúrának és a gyógyszermentes, természetes egészségvédelemnek. Ennek oka részben a gazdag, sokszorosan rétegzett íz, részben az a tény, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj bővelkedik értékes tápanyagokban, melyek kedvező élettani hatásokkal bírnak.

A hidegen sajtolt tökmagolaj igazi vitaminbomba

A sűrű, zölden aranyló hidegen sajtolt tökmagolaj rendkívül gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és más nyomelemekben. Rendszeres, napi fogyasztása természetes étrend-kiegészítőként segíti a test egészségét és támogatja az emésztési folyamatok zavartalanságát. Kedvező hatásai székelési problémák és aranyeres panaszok kezelése során is megmutatkoznak.

A tökmagolajban található vitaminok

  • A tökmagolaj gazdag E vitaminban, kb. 30-50 mg​ található benne, mely hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez. Azaz véd a szabadgyökök támadásai és a degeneratív elváltozással járó betegségek kialakulása ellen, valamint elősegíti a fiatalos megjelenés megtartását.
  • A tökmagolajban található A-vitamin is, mely részt vesz a normál vasanyagcserében, valamint hozzájárul a nyálkahártyák, a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához. Az A-vitamin szerepet játszik mindezek mellett a sejtek differenciálódásában és erősíti az immunrendszert is.
  • A természetes, hidegen sajtolt olajban található B1-vitamin, azaz tiamin, mely részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a normál pszichológiai funkció fenntartásához és a szív megfelelő működéséhez.
  • A tökmagolajban természetes módon előfordul B2-vitamin, azaz a riboflavin is. A riboflavin részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a nyálkahártyák, a vörösvérsejtek, a bőr és a látás normál állapotának fenntartásához, valamint véd az oxidatív stresszel szemben és hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
  • Az olajban megtalálható továbbá a D-vitamin is, mely hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához és hasznosulásához, a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez, emellett szerepet játszik a sejtosztódásban is.
  • A rendszeres tökmagolaj-fogyasztás hozzájárul továbbá a K-vitamin-szint kielégítéséhez is, ugyanis annak természetes forrása. Ez rendkívül előnyös, hiszen a K-vitamin részt vesz a normál véralvadásban és a normál csontozat fenntartásában.

 

A hidegen sajtolt tökmagolajban található ásványi anyagok és nyomelemek

A hidegen sajtolt, 100%-ban ellenőrzött, magyar termelésből származó tökmagolaj igazi superfood, melynek íze, illata és beltartalmi értékei egyaránt kényeztetnek. Lássuk, milyen ásványi anyagokhoz juthatunk hozzá természetes módon a tökmagolaj segítségével!

  • 100 ml tökmagolaj közel 50-100 mg magnéziumot tartalmaz, melynek elengedhetetlen szerepe van a sejtosztódásban. Hozzájárul továbbá a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, az elektrolit-egyensúly fenntartásához, az idegrendszer és az izomzat megfelelő működéséhez, emellett szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben és elősegíti a normál pszichológiai funkció fenntartását is.
  • A tökmagolajban viszonylag magas a kálium mennyisége (100-200 mg​/100 ml), melynek elsősorban az idegrendszer megfelelő működésében van szerepe, de hozzájárul a normál izomműködés és a normál vérnyomás fenntartásához is.
  • Az olajban található cink részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához és a normál DNS-szintézishez, ráadásul központi szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában is.
  • A hidegen sajtolt tökmagolajban található továbbá szelén, mely hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a pajzsmirigy normál működéshez, valamint a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
  • A vasnak elsősorban a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatok fenntartásában, valamint a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződésben van szerepe. Az olajban található réz pedig hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez, a haj és a bőr normál pigmentációjához, valamint az immunrendszer normál működéséhez is.

A hidegen sajtolás előnyei

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek hőérzékeny összetevők, ezért az ellenőrzött körülmények között, magyar termelők gazdaságaiban nevelt növények magját először tisztítják, majd hagyományos mechanikus eljárással préselik. Az így kapott olaj semmihez sem hasonlítható állagú, ízű és összetételű, szűz tökmagolaj.

A hidegen sajtolási folyamat lépései:

  1. A tisztított magvak a csigás présgépbe kerülnek, ahol megtörténik a mechanikai sajtolás. (Ebben az eljárásban a magvak hőmérséklete nem emelkedhet 40 Celsius fok fölé, mert csak így garantálható, hogy az értékes tápanyagok sértetlenül a magokban maradnak.)
  2. A présgépek segítségével kinyert nyersolaj egy keretes szűrőberendezésbe kerül. Ezután a nyersolajat 8-10 Celsius fokra hűtik egy ún. viasztalanító segítségével, majd újabb kör szűrésre kerül sor.
  3. A kétszer szűrt, szűz tökmagolaj ezután palackozásra kerül, készen arra, hogy otthonodba érkezzen.

 

A tökmagolaj használatának előnyei

A tökmagolaj rendszeres alkalmazásának számos egészségügyi előnye van, melyek közül néhány a hosszú ideje való alkalmazáson, egy része pedig különféle kutatási eredményeken alapul.

  • A tökmagolajban nagy mennyiségben található hidroxi-triptofán és triptofán, melyeket a tudomány potenciális antidepresszáns vegyületként tart számon. Rendszeres fogyasztásuk vélhetően segíti a prevenciót és támogatja a pszichés egyensúly fenntartását.
  • Egy vizsgálatban a tökmagolaj hajnövekedésre való hatásait vizsgálták. Az eredmények szerint azoknál a férfiaknál, akik 24 héten át naponta 400 milligramm tökmagolajat szedtek, 40 százalékos hajnövekedés volt megfigyelhető, szemben a placebo csoportba tartozó résztvevők 10 százalékos hajnövekedésével. Egy másik kutatásban a tökmagolaj egereken való alkalmazásán keresztül folytattak szőrnövekedési vizsgálatokat. Azt találták, hogy a helyileg alkalmazott tökmagolaj elősegítette a hajnövekedést az egereknél, ez pedig rámutat a férfias alopecia – azaz a kopaszodás – alternatív kezelési lehetőségeire.
  • Egy 2019-es tanulmány rámutat, hogy a tökmagolaj segíthet a magas vérnyomás megelőzésében és kezelésében a posztmenopauzában lévő nők körében, mivel javítja a vérkeringést és optimalizálja az artériákban lévő nyomást.
  • Egyes kutatási eredmények szerint a tökmagolaj kedvező hatásokkal bír a prosztatabetegek kezelésében. A kutatók emellett komolyan vizsgálják annak lehetőségét, hogy a tökmagolaj enyhíti a nem rákos prosztata-megnagyobbodással járó jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit. A tökmagolaj mindemellett hasznos lehet egyes húgyúti megbetegedések, pl. a túlműködő hólyag esetében is.
  • Kedvezőek a tapasztalatok a menopauzán áteső nők körében is. Egy kutatásban a tökmagolaj antioxidáns tulajdonságait vizsgálták petefészek nélküli patkányok bevonásával. Azt találták, hogy a menopauza tünetei – pl. akaratlan súlygyarapodás, növekvő oxidatív stressz, gyulladásos megbetegedések és/vagy csontritkulás kialakulása, szívbetegségek – jelentősen mérséklődnek a rendszeres tökmagolaj-fogyasztás hatására.

A tökmagolaj gasztronómiai alkalmazása

Ami egészséges, az nem feltétlenül finom. A tökmagolaj ugyanakkor rácáfol a hiedelmekre és gazdag, telt ízeivel akár egy szelet friss, ropogós kenyérrel társítva is igazi csemege.

Néhány ötlet a napi egy evőkanál tökmagolaj elfogyasztásához:

  • Adhatjuk krémlevesekhez dekorációként és az ízek gazdagítására.
  • Készíthetünk belőle dresszinget salátákra, mely esetben 4 ek tökmagolajhoz adjunk 8 ek vizet, 1 ek mustárt, 4 ek citromlevet, sót, borsot, 1 gerezd fokhagymát, 1 csipet cukrot és sót, borsot ízlés szerint.
  • Adhatjuk pesztókhoz, humuszhoz és más kencékhez, valamint akár tejfölhöz, sós süteményekhez is.
  • 2 rész tökmagolajat 1 rész napraforgóolajjal és 1 rész olívaolajjal keverve kényeztető házi masszázsolajat is készíthetünk.
  • 25 ml olívaolaj és 25 ml tökmagolaj használatával gazdag hajpakolás jön létre, mely a száraz, sokat látott hajat is mélyen ápolja majd.
Tudományos háttér | Források

Összetétel: Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, 100% természetes hidegen sajtolt tökmagolaj.

Átlagos tápérték 100 g termékben100 g
Energia 3870 kJ / 925 kcal
Zsír, amelyből
- telített zsírsavak
- egyszeresen telítetlen zsírsavak
- többszörösen telítetlen zsírsavak
100 g
10 g
20 g
70 g
Szénhidrát, amelyből
- cukrok
0 g
0 g
Fehérje0 g
0 g

Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett időpontig. (nap/hó/év)

Tárolás: hűvös, sötét helyen.

Gyártási szám: lásd a csomagoláson.

Vásárlóink mondták

Tökmagolaj - 100% kunsági szűz 100 ml termékről 0 értékelés
vissza az árakhoz
What Our Clients Say
682 vélemény