Leírás
Összetevők
Adagolás
Liver Detox növényi kivonatokkal a máj egészségének támogatására!
A máj létfontosságú szerv, amely több száz, az élet fenntartásához feltétlenül szükséges funkciót lát el. Bizonyos fehérjék és hormonok termeléséért is felelős. Két lebenye közül a jobb oldali a nagyobb, a lebenyekben pedig további sok ezer lobulus – azaz kislebeny – található, a lobulusokat pedig számos kis epevezeték köti össze.
A máj legfontosabb feladatai:
- a vértisztítás, melynek során a test teljes vérkészlete átfolyik a májon, mely megtisztítja azt a káros anyagoktól;
- a vörösvértestek lebontása. A vörösvérsejteket a májban és a lépben a makrofágok bontják le, a folyamat részeként pedig a vörösvérsejtek egy része – a bilirubin – az epével a végbélbe ürül, majd a széklettel távozik, a másik része pedig enterohepatikus körforgás során visszaszívódik a májba;
- az epefolyadék termelése, melyre azért van szükség, mert az enyhén lúgos epefolyadék segít a szervezetnek az ételek emésztésében (lebontásában);
- a metabolizáció, melynek során a máj lebontja a fehérjéket, a szénhidrátokat és a zsírokat, hogy a szervezet felhasználhassa őket.
- a véralvadás elősegítése, melynek érdekében a máj több különböző véralvadási faktort termel;
- a vérmennyiség szabályozása;
- a glikogének és vitaminok tárolása, melyeket a máj addig raktároz, míg a szervezet egy későbbi időpontban használja fel őket.
A máj azonban rendkívül érzékeny „műszer”, melynek működésére számos körülmény van hatással. Veszélyes lehet például a vegyszerekkel való munkavégzés, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, a higiéniai javaslatok be nem tartása, a védekezés nélkül folytatott szexuális élet, valamint a helytelenül alkalmazott antibiotikum, illetve a gyógyszer-alkohol egyidejű alkalmazása.
A leggyakoribb májprobléma a zsírmáj, mely tulajdonképpen a trigliceridek felhalmozódását jelenti a májban, s melynek két típusa ismert, az alkoholos szteatózis hepatis (ASH) és a nem alkoholos hepatis (NASH). Az első kórkép a túlzott és mértéktelen alkoholfogyasztás következményeként alakul ki, a második pedig túlsúly és a helytelen étrend következtében lép fel.
A NASH esetében kiemelt kockázati tényező továbbá az ülő életmód, a kettes típusú cukorbetegség, a túlzásba vitt diétázás és a hasnyálmirigy-gyulladás, a policisztás ovárium szindróma, az alvási apnoé, valamint a pajzsimirigy-alulműködés is.
A Liver Detox étrend-kiegészítő célja a máj „tehermentesítése”, ezáltal fő funkcióinak és az egészség egészének támogatása.
A máj barátja, a máriatövis-kivonat
A máriatövis, vagy más néven Silybum marianum, egy jellegzetes, lila virágokkal és fehér erezetű levelekkel rendelkező, tüskés gyógynövény, mely az őszirózsák családjába tartozik. Őszbogáncs, szamárkóró, vagy boldogasszony tövise néven is ismert, a máriatövis elnevezés alapja pedig a legenda, mely szerint miközben Szűz Mária karján a gyermek Jézussal menekült üldözőik elől, egy cseppnyi Mária tejéből az út mentén virágzó növényre esett, melyet ezután már Mária tövises tejeként, azaz máriatövisként tartottak számon.
A növény fő hatóanyagai a szilimarinok, melyek antioxidánsban gazdagok, vírusellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, s melyeket hagyományosan a máj- és epehólyag-rendellenességek kezelésére, az anyatejtermelés elősegítésére, illetve a kígyómarás, az alkohol és más környezeti mérgek elleni védelem részeként is használnak.
A máriatövis hatékonyságának vizsgálatára épp ezért számos tanulmány született, melyek bizonyítják, hogy
- a máriatövis védheti a májat.
Egy 2021-es tanulmány májfunkció-javulást mutatott olyan nem alkoholos zsírmájban szenvedő kísérleti alanyoknál, akik máriatövis-kiegészítőt szedtek. Egy másik kutatás pedig arra is rámutatott, hogy a máriatövis következetes alkalmazása enyhén meghosszabbíthatja az alkoholos májbetegség miatt májcirrózisban szenvedő emberek várható élettartamát.
- a máriatövis csökkentheti a cukorbetegek vércukorszintjét.
Egy másik, szintén 2021-es áttekintő tanulmány eredményei rámutatnak, hogy a máriatövis-kivonat működése hasonlóságot mutat az inzulinérzékenyítő gyógyászati készítmények hatásmechanizmusával, ezáltal képes befolyásolni a cukorbetegek vércukorszintjét.
Ugyanezen kutatásból az is kiderül, hogy a szilimarinokat rendszeresen alkalmazó kísérleti alanyoknál jelentősen csökkent az éhgyomri vércukorszint és a HbA1c-érték. Emellett a máriatövis antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai hasznosak lehetnek a cukorbetegség szövődményeinek, pl. vesebetegség, kialakulásának kockázatának csökkentésében.
Egészség, ahol nem keresed, avagy a szőlőmag őrlemény csodája
A szőlőmag-kivonat (GSE) a szőlő keserű ízű magjainak eltávolításával, szárításával és porrá őrlésével jön létre. Az antioxidánsokban, fenolos savakban, antocianinokban, flavonoidokban és oligomer proantocianidin komplexekben (OPC-k) gazdag kivonat segíthet megelőzni a betegségeket és védelmet nyújthat az oxidatív stressz, a szöveti károsodások és a gyulladások ellen.
Számos jótékony hatással rendelkezik, melyek közül a Liver Detox étrend-kiegészítőben a májvédő hatás érvényesül leginkább. Hogy lássuk, pontosan miért, elsőként meg kell ismerkednünk az ALT-érték fogalmával. A májenzim alanin-aminotranszferáz-érték, vagyis az ALT, a májtoxicitás egyik legfontosabb mutatója, vagyis ha szintje emelkedik, az azt jelzi, hogy a máj károsodást szenvedett.
Egy tanulmányban nem alkoholos zsírmáj betegségben szenvedő, magas ALT-szinttel rendelkező személyek egy csoportjának három hónapon át szőlőmag őrleményt adtak. A májenzim-értékeket havonta ellenőrizték, az eredményeket összehasonlították a napi 2 gramm C-vitamint fogyasztó kontrollcsoport májenzim-értékeinek mutatóival. A kutatók azt találták, hogy a három hónapon át történő kúraszerű kezelés hatására a GSE-csoportban 46%-kal csökkent az ALT-szint, míg a C-vitamin-csoportban alig volt változás.
Kémcsöves laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják továbbá, hogy a szőlőmag őrlemény fogyasztása csökkentette a gyulladást a szervezetben, újrahasznosította az antioxidánsokat és védett a szabad gyökök károsító hatásaival szemben a toxinok expozíciója során.
Egészség a kertből: az articsóka
Az articsóka, melyet gyakran tévesen zöldségként azonosítanak, valójában egy a bogáncsok családjába tartozó növény, mely a Földközi-tenger régiójából származik és melynek használata évszázados gyakorlatra tekint vissza.
Jótékony hatásai között szerepel többek között a vércukorszint csökkentése, az emésztés, a szív és a máj egészségének javítása.
Ami bizonyos, hogy az articsóka-kivonat
- javíthatja a koleszterinszintet.
Egy 2017-es kutatás például rámutat, hogy az articsókalevél-kivonat kúraszerű, 5–13 héten át történő napi alkalmazása csökkenti a teljes és az LDL (rossz) koleszterinszintet.
Hasonló eredményre jutott egy másik áttekintő tanulmány is, mely szerint az articsóka alapú étrend-kiegészítő alkalmazása jelentősen csökkentheti a trigliceridek, a teljes koleszterin és az LDL koleszterin szintjét.
- hozzájárulhat a máj egészségéhez.
Egy kutatásban az articsókalevél-kivonat hatásait viszgálták a máj regenerációjára és védelmére kísérleti állatok egy csoportján és azt találták, hogy a kivonat következetes alkalmazása csökkenti a gyulladást és a májsejtek elhalását alkoholmentes zsírmájbetegség esetén. A vizsgálatot humán mintán ismételve hasonló eredményekre jutottak.
Egy 2018-as kutatásból az is kiderült, hogy 600 mg articsóka-kivonat két hónapig történő alkalmazása már jelentős kedvező eltéréseket mutat a máj működésében. Más vizsgálatok szerint az articsóka csökkentheti a májenzimek szintjét.
- segítheti az emésztést és az irritábilis bél szindróma tüneteinek csökkentését.
Az articsóka magas rost- és inulintartalma kedvezően hat az emésztésre és a gyomor egészségére. Egy 2010-es tanulmány eredményei alapján napi 10 g articsókából nyert inulin fogyasztása már három hét után javítja a bél mikrobiom összetételét.
Ezt látszik megerősíteni az is, hogy az IBS-ben szenvedő emberek bevonásával végzett kutatás önbevalláson alapuló vizsgálat eredményei alapján az articsóka-kivonat hat héten át történő alkalmazása a résztvevők 96%-a szerint ugyanolyan hatékony, vagy akár még hatékonyabb is, mint a gyógyszer.
Egy 2004-es tanulmány pedig több, mint kétszáz IBS-ben szenvedő ember bevonásával megállapította, hogy napi 1-2 kapszula articsókalevél-kivonat alkalmazása már két hónap alatt is 26%-kal csökkenti a tüneteket és 20%-kal javítja az életminőséget.
- optimalizálhatja a vércukorszintet.
Az articsóka-kivonat hatását a vércukorszintre számos tanulmány vizsgálta. Egy kilenc kutatást áttekintő tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az articsóka jelentősen csökkenthetik az egerek éhgyomri vércukorszintjét.
Egy másik, 2017-es kutatás pedig megállapította, hogy az articsóka bizonyos összetevői csökkenthetik a vércukorszintet és javíthatják a koleszterin- és trigliceridszintet a kísérleti állatokban.
Egészség a kertből: a pitypanggyökér-kivonat
A pitypang vagy gyermekláncfű nemcsak számos gyerekdal kedvelt szereplője, hanem a népi gyógyászat egyik fontos eleme is. A hagyományos fitoterápiában ugyanis a pitypang
- levele, mely A-, C- és K-vitamin-t, E-vitamint, folsavat és B-vitaminokat, illetve vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz;
- virága;
- gyökere, mely gazdag az ún. inulin nevű szénhidrátban, amely támogatja az emésztőrendszerben az egészséges bélbaktériumok növekedését és fenntartását;
is hasznosításra kerül.
Az USA medical Liver Detox étrend-kiegészítőben a hatóanyagokban gazdag gyökérzet került alkalmazásra és jól érvényesülhetnek a növényben található antioxidánsok is.
Lássuk, mire képes a pitypangygökér-kivonat!
- A pitypang segíthet a vércukorszint-optimalizációban és támogathatja a fogyást.
A pitypang gyökerében található cikorinsav és klorogénsav két olyan bioaktív vegyület, amely a legfrissebb kutatási eredmények alapján segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Egy 2018-as tanulmány például rámutat, hogy ezek a vegyületek javíthatják a vércukorszint szabályozásáért felelős hormon, az inzulin szekrécióját és a glükóz felszívódását az izmokban.
Vagyis a pitypanggyökér-kivonat alkalmazásának hatására javul az inzulinérzékenység és csökken a vércukorszint. Ez a folyamat javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.
Mivel a pitypang vélhetően képes javítani a szénhidrát-anyagcserét és csökkenteni a zsír felszívódását, ami aztán fogyáshoz vezet, számos tanulmány vizsgálja, hogyan lehetne a vonatkozó hatást maximálisan kiaknázni. Egy 2020-as kutatás megállapította, hogy a gyermekláncfűben található klorogénsav csökkenti a testtömeget, csökkenti a zsírfelhalmozódást és megváltoztatja a testsúly szabályozásában részt vevő bizonyos fehérjék szintjét.
- A pitypang-kivonat támogathatja az emésztést és a máj egészségét.
A pitypangot hagyományosan a székrekedés kezelésére és az emésztés javítására alkalmazzák, a hatékonyság okait azonban csak néhány évtizede ismerjük. Egy 2011-es kutatás eredményei például rámutatnak, hogy a pitypanggyökér-kivonattal kezelt kísérleti állatok esetében jelentősen megnőtt a gyomor összehúzódásának és kiürülésének gyakorisága.
Egy 2016-os vizsgálat arra is felhívja a figyelmet, hogy a pitypangygyökér-kivonat csökkenti a májban tárolt felesleges zsír mértékét és védelmet nyújt az oxidatív stressz káros hatásaival szemben. Egy másik, 2021-es tanulmány hasonló eredményekre jutott és megállapította, hogy a kivonat segít megelőzni a májelégtelenségben szenvedő kísérleti állatok tartós májkárosodását.
- A kivonat csökkentheti a vérnyomást, valamint a koleszterin- és triglicerid-szintet.
Mivel a pitypang nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, közvetetten befolyásolhatja a vérnyomást is. Egy 2009-es kis elemszámú humán tanulmány igazolta továbbá, hogy a pitypang hatékony vízhajtó.
A pitypanggyökér-kivonat kedvező hatásokat mutat a koleszterin és a trigliceridek menedzsmentjében is, mivel a benne található polifenolok közül néhány – pl. a flavonoidok és a hidroxi-fahéjsav-származékok -, koleszterin- és trigliceridszint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Egy 2022-es tanulmány pedig megállapította, hogy a pitypangnak szívvédő hatása lehet, beleértve a koleszterinszint csökkentését is.
- A pitypanggyökér-kivonat sikerrel alkalmazható a gyulladáscsökkentésben.
A gyulladások a szervezet természetes immunválaszai egyes sérülésekre vagy fertőzésekre, a hosszan fennálló gyulladások azonban maradandó károsodásokat okozhatnak mind a szövetekben, mind a DNS-ben. A pitypangban található polifenolokhoz hasonló vegyületek azonban segíthetnek a gyulladások kezelésében és az immunrendszer helyreállításában. Ahogy arra egy 2022-es kutatás is rámutat, a pitypanggyökér-kivonattal kezelt sejtek jelentősen csökkent gyulladásos értékeket mutattak a placebóval kezelt sejtekhez képest.
Egy másik, kísérleti állatok bevonásával végzett kutatás megállapította, hogy a pitypangból készült tinktúra csökkenti az oxidatív stresszt és kardioprotektív hatással bírt.
A Távol-Kelet kincse a máj védelmében: a kurkuma
A kurkumában található kurkumin nevű polifenol antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, emellett segíti az oxidatív és gyulladásos állapotok, a metabolikus szindróma, az ízületi gyulladás, a szorongás és a hiperlipidémia kezelését.
A kurkumin emellett képes elősegíteni az antioxidáns aktivitást a különböző reaktív oxigénfajok (ROS), mint a szuperoxid gyökök, a hidrogén-peroxid és a nitrogén-oxid (NO) gyökök megtisztításával, valamint a lipidperoxidáció gátlásával. Lipofil jellege miatt lánctörő antioxidánsnak is tekinthető, amely potenciálisan peroxilgyök-leválasztóként hat. A kurkumin-kezelés hatékony lehet továbbá a B-sejtes autoimmun betegség kezelésében és a malignus transzformáció esélyének csökkentésében, valamint étrendi zsírsavakkal kombinálva a makrofágokban történő ROS-termelődés mérséklésében is. Sőt, számos kutatás bizonyítja, hogy a kurkumin kedvezően befolyásolja a szervezetben kialakuló gyulladásos folyamatok gyógyulását is.
A kurkumin sikerrel alkalmazható továbbá a vesekárosodás megelőzésére, illetve a vesekárosodással élő egyének gyógyulásának támogatására és életminőségének fenntartására.
A cink-biszglicinát szerepe a máj egészségében
A cink közel háromezer fehérje, tizedennyi enzim és egy sor hormonreceptor komponense, mely részt vesz a normál szénhidrát-anyagcserében, hozzájárul a normál szellemi működés fenntartásához, szerepet játszik a normál fehérjeszintézisben és hozzájárul a bőr mint a szervezet első védelmi vonala, normál állapotának fenntartásához, az immunrendszer normál működéséhez és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, emellett szerepet játszik a sejtosztódásban is.
A cink mindemellett kedvező hatásokat mutat a gyulladáscsökkentésben, hiszen az alanyok életkorától függetlenül csökkenti az oxidatív stresszt és bizonyos gyulladásos fehérjék szintjét a szervezetben. Egy 2010-es tanulmány például azt találta, hogy azok, akik naponta 45 mg cinket szedtek, nagymértékű gyulladásos marker csökkenést tapasztaltak.
Egy másik, 2018-as tanulmány rámutat, hogy a cink-biszglicinát hosszú távú alkalmazása kedvező eredményeket ért el a krónikus májbetegségben (CLD) szenvedő betegek kezelésében. A kezelésben részt vevő alanyokat ugyanis hat hónapnyi alkalmazást követően a szérum cink-koncentrációjuk alapján négy csoportra osztották és megállapították, hogy a cink-biszglicináttal nem kezelt csoportban a májfunkció jelentősen romlott, míg a cinkcsoportban nem figyeltek meg jelentős változást. [A 3 éves kumulatív incidencia arányok és a HCC előfordulása alacsonyabb volt a cinkcsoportban (9,5%, 7,6%), mint a nem cinkkezelés csoportban (24,9%, 19,2%) (p < 0,001). A szérum cinkkoncentrációk szerint az események és a HCC kumulatív incidencia aránya szignifikánsan csökkent a ≥ 70 µg/dL cinkkoncentrációjú betegeknél (p < 0,001). A cink-kiegészítés hatékonynak tűnik a májfunkció fenntartásában és az események és a HCC kialakulásának gátlásában, különösen azoknál a betegeknél, akiknek cinkkoncentrációja meghaladja a 70 µg/dL-t.]
Egy friss, 2023-as vizsgálatban nem alkoholos zsírmájjal élő betegeket egy randomizált, kettős vak, kontrollált klinikai vizsgálatban két csoportba osztottak, majd 8 héten át napi 30 mg cink-kiegészítéssel vagy placebóval kezeltek. Mindkét csoportot felkérték továbbá, hogy kövessék a számukra biztosított kiegyensúlyozott, kalóriatudatos étrendet és a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokat. A nyolc hetes periódus végén azt találták, hogy a csoportok közötti összehasonlítás alapján a cink-kiegészítés szignifikáns emelkedést okozott a cink szintjében, ugyanakkor szignifikáns csökkenést a testsúlyban, a testtömeg-indexben , a derékbőségben, az aszpartát-transzamináz szintjében, valamint a teljes koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin szintjében.
Az L-metionin jelentősége az egészség fenntartásában
Az L-metionin egy esszenciális aminosav, amely számos testfunkcióhoz szükséges, többek között új fehérjék építéséhez, a DNS-aktivitás támogatásához és a szövetek helyreállításához. Emellett fontos szerepet játszik a szabadgyökök semlegesítésében.
Hasonlóan kedvező eredményekkel jártak az L-metionin hatásait a máj egészségének tükrében vizsgáló kutatások is. Egy 2020-as vizsgálat megállapította például, hogy az L-metionin-kiegészítés segíthet csökkenteni a májkárosodás kockázatát, mivel az L-metionin növeli az S-adenozil-metionin (SAMe) szintjét, ez pedig védelmet nyújthat a májkárosodás ellen.
A szelén
A szelén, mint ásványi anyag részt vesz a normál spermaképződésben, hozzájárul a haj, a köröm, az immunrendszer és a pajzsmirigy normál állapotának fenntartásához és a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
Jelentős szerepe van továbbá a(z)
- szabadgyökök elleni védekezésben, hiszen semlegesíti a felesleges szabadgyököket és megvédi a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.
- immunrendszer erősítésében. A szelénhiány károsítja az immunsejtek működését és lassabb immunválaszhoz vezethet. A szelén immunerősítő hatása azonban rendkívüli: HIV-betegek esetében például a kiegészítők alkalmazása kevesebb kórházi kezelést és a tünetek javulását indukálja.
A taurin
A taurin egy kiemelten fontos aminosav, mely a szervezetben az agyban, a szemekben, a szívben és az izmokban koncentrálódik.
Alkalmazása kedvező hatásokkal jár a(z)
- a cukorbetegség kezelésében.
A kutatók például kimutatták, hogy a taurin koncentrációja a cukorbetegek testében közel 25%-kal alacsonyabb, mint az egészséges kísérleti alanyok szervezetében kimutatott taurin-mennyiség. Egy áttekintő tanulmány pedig arra is rámutat, hogy a taurin kedvező eredményeket ígér a cukorbetegség következtében fellépő ideg- és vesekárosodás, valamint a szövődményes szívbetegségek kezelésében.
- gyulladáscsökkentésben.
A taurin csökkentheti a gyulladást az agyban, és küzdhet az olyan neurodegeneratív állapotok ellen, mint az Alzheimer-kór.
- máj egészségének védelmében.
A taurin támogathatja a máj egészségét, mivel májvédő hatással bírhat a krónikus és akut májkárosodással szemben.
Összetevők: máriatövis kivonat (Silybum marianum), szőlőmag őrlemény, HPMC növényi cellulóz (kapszulahéj), articsóka kivonat (Cynara cardunculus var. scolymus), N-acetilcisztein, pitypanggyökér kivonat (Taraxacum officinale), kurkuma kivonat (Curcuma longa), cink-biszglicinát, L-metionin, taurin, szelénnel dúsított élesztő.
Hatóanyagtartalom a napi adagban (2 kapszula):
Aktív összetevők | Mennyiség | NRV%* |
---|---|---|
Máriatövis kivonat | 300 mg | ** |
Articsóka kivonat | 150 mg | ** |
Pitypanggyökér kivonat | 60 mg | ** |
Kurkuma kivonat | 60 mg | ** |
Szelén (Lalmin®) | 100 µg | 181 % |
Cink | 15 mg | 150 % |
N-acetil-cisztein | 120 mg | ** |
L-metionin | 60 mg | ** |
Taurin | 60 mg | ** |
%NRV: Felnőttek számára ajánlott napi beviteli referenciaérték %-a
** a napi ajánlott mennyiség nincs meghatározva
Adagolás
Ajánlott adagolás: Napi 2 kapszula bevétele javasolt étkezés előtt vagy közben bő folyadékkal, vagy az orvos utasításai szerint.
Figyelmeztetések: Az ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépd túl! Az étrend- kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Használat előtt konzultálj orvosoddal, különösen ha várandós vagy, szoptatsz, vagy súlyos betegséged van illetve vényköteles gyógyszereket használsz. Azonnal hagyd abba az étrend-kiegészítő fogyasztását, amennyiben nem kívánt tünetet tapasztalsz.
Allergén információ: halat, rákféléket, mogyorót és dióféléket is feldolgozó üzemben készült.
GYERMEKEK ELŐL ELZÁRVA TARTANDÓ.