Leírás
Összetevők
Adagolás
Hideg-sajtolással készült, organikus extra szűz olívaolaj, mely telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban is gazdag!
Az aranylóan zöld, telt ízű USA medical bio olívaolaj kiváló társ a konyhában és a mindennapokban, hiszen antioxidánsokban, bioaktív összetevőkben és vitaminokban gazdag hozzávaló, mely számos étket páratlan magasságokba emel. De ami a legjobb: nemcsak finom, hanem egészséges is!
Kiváló forrása például az olyan antioxidáns vegyületeknek, mint az E- és K-vitamin, emellett magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma is.
Az olívaolaj története
Az olívaolaj eleink vélekedése szerint az istenek ajándéka, melynek első leletei a korfui olívaolaj múzeum szerint időszámításunk előtt 60 000-ből, az Égei-szigetekről származnak. Az eredetileg dél-kelet ázsiai növény termesztése a mediterrániumban i.e. 7 000 táján vált elterjedté, majd a i.e. 3 500 és 1 500 között az olajfa, az olívabogyó és az olívaolaj a minószi Kréta meghatározó elemévé nőtték ki magukat.
Az olívaolaj élettani jelentősége elsőként az ókori tudósok által került a figyelem fókuszába, akkor ugyanis Arisztotelész vizsgálta az olajbogyó-termesztés optimális módjait, Szolón törvényt hozott az olajfa védelmére, Hippokratész pedig elsőként ismerte fel az olívaolaj jótékony tulajdonságait, és fekélyek, izomfájdalmak és egyéb betegségek kezelésére ajánlotta.
Az olívaolaj népszerűsége a Bizánci Birodalomban is megmaradt: a kiváló minőségű olajokat élelmezési célokra, a másodrangú minőséget szappanok előállításához használták, emellett az olívaolaj jelentőssé vált a keresztény szakrális eljárásokban is. Kevesen tudják például, hogy a konstantinápolyi – ma Isztambul – Hagia Sophia olajlámpái is egytől egyig olívaolajjal üzemeltek, így a templom az ortodox közösség egyik legnagyobb olajfelhasználójának számított.
Az olívaolaj a reneszánszban elsősorban szépészeti-testápoló termékként hódított, mára azonban étrendi-egészségvédelmi jelentősége is elismert.
Mitől extra szűz az olívaolaj?
Az olívaolajnak sok fajtája ismert, köztük az extra szűz, a szűz és a „hagyományos” olívaolaj. Avatatlan szemeknek és ízlelőbimbóknak az egyes termékek azonosak, a valóság azonban merőben eltér ettől, hiszen az egyes olajok íze, színe, beltartalma eltér, ahogy az egyes előállítási eljárások is különbözőek lehetnek.
Az USA medical extra szűz, bio olívaolaj hidegen sajtolással, prémium minőségű, mediterrán térségből származó olajfák bogyójából, ellenőrzött körülmények között készül.
Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? A Science Direct definíciója szerint azt, hogy az olívaolaj szobahőmérsékleten, hidegen sajtolással készül, szabad zsírsavtartalma pedig legfeljebb 1%, azaz 100 g-ban legfeljebb 1 g. Az extra szűz olívaolaj a klorofill és a feofitin jelenléte miatt jellegzetes zöld színű és a legkiválóbbnak számít, mivel ez a legkevésbé feldolgozott változat és nem tartalmaz finomított olajat.
A hidegen sajtolás előnyei
A hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj előállítása egy sok lépéses, körültekintést igénylő, ugyanakkor hagyományosan sok ezer évre visszatekintő eljárás. Ennek első lépése a szüret, melynek során az érett bogyókat a fákról kézzel szüretelik, vagy hálókba rázzák. Az így gyűjtött bogyókat minőségi kritériumok mentén osztályozzák, majd mosás útján tisztítják meg a felületi szennyeződésektől.
Ezután az olajbogyókat a hagyományos eljárás szerint kőmalmokkal, a modern eljárás szerint késes módszerrel, a magokkal együtt zúzzák pépesre, majd a malaxálás következik. Ez a dagasztáshoz hasonlító folyamat lehetővé teszi, hogy a szigorúan 27 Celsius-fokos hőmérséklet alatt tartott olajbogyómasszában az olajcseppek összeálljanak. Ezt követi a szétválasztás, melynek keretében az olajat, a vizet és a visszamaradt olajbogyópasztát elválasztják egymástól.
Az eljárás végén sor kerül olívaolaj dekantálására, vagyis a friss olajat hagyják ülepedni, majd a kiváló minőségű, üledék- és töretmentes olívaolaj palackozásra került. Ezután már csak arra kell figyelni, hogy a kész, aranyzöld olajat hűvös, árnyékos helyen tárolják, hiszen minőségét így sokáig megőrzi.
A hidegen sajtolás előnye, hogy magasabb az olajban a bioaktív összetevők, például karotinoidok, szterinek és fenolos vegyületek tartalma, így nemcsak egészségesebb, hanem megfelelő tárolási körülmények között hosszabban eltartható olajat is kapunk.
Az extra szűz olívaolaj hatásai az egészségre
Egyetlen teáskanálnyi extra szűz olívaolaj tartalmazza egy egészséges felnőtt napi E-vitamin szükségletének 13, napi K-vitamin szükségletének 7%-át, valamint számos antioxidánst, gyulladáscsökkentő és egyéb hatóanyagot. Az olívaolaj emellett antibakteriális hatással is bír, hiszen egyes kutatási eredmények bizonyítják, hogy segíthet bizonyos baktériumtörzsek elleni küzdelemben.
Egyes feltételezések szerint részben épp az olívaolaj rendszeres fogyasztása az oka annak is, hogy bizonyos mediterrán régiókban ún. kék zónák alakultak ki. (Vagyis olyan területek, ahol a lakosság várható élettartama és életminősége kedvező irányba tér el az átlagostól.)
Az bizonyos, hogy a olívaolaj
- elősegíti a mozgásszervi megbetegedések gyógyulását, vagy az aktuális mozgásszervi állapotok konzerválását.
A rheumatoid arthritis, vagy más néven a reumás ízületi gyulladás az egyik legsúlyosabb ízületi gyulladás, mely jelentős fájdalommal és az életminőség tartós romlásával jár. A betegség immunológiai eredetű, vagyis azért alakul ki, mert a szervezet tévesen támadja meg az egészséges sejteket.
Mivel az olívaolaj fogyasztása összefüggésbe hozható a gyulladásos markerek jelenlétének csökkentésével és a CRP-érték mérséklésével, fogyasztása segíthet a fájdalmas tünetek csökkentésében és a beteg aktuális állapotát konzerválva a betegség lefolyásának csökkentésében.
- csökkenti a stroke kockázatát.
Egy 2022-es, közel 841 000 alany adatait elemző vizsgálat ugyanis rámutatott, hogy az olívaolaj az egyetlen olyan egyszeresen telítetlen zsírforrás, amely valóban csökkenti a stroke és a szívbetegségek kockázatát.
- védi a kardiovaszkuláris rendszer és a szív egészségét.
Az olívaolaj egy 2018-as kutatás eredményei szerint segíthet csökkenteni a gyulladásokat és növelni a HDL (jó) koleszterin szintjét. Emellett javítja az erek egészségét, mivel fokozza az erek belső falát borító réteg működését, valamint egyes tanulmányok szerint segíthet megelőzni a nem kívánt vérrögképződést is, vagyis hozzájárulhat a szívroham és a stroke kialakulásának elkerüléséhez. Fokozott fogyasztása összefüggésbe hozható továbbá az alacsonyabb vérnyomással is.
- fogyasztása nem (szükségszerűen) jár együtt a hasi zsír kóros méretnövekedésével, vagy elhízással.
Egy 2018-as kutatás eredményei megerősítik, hogy az olívaolajban gazdag étrend hatékonyabban támogatja a testsúlykontrollt, mint az olívaolajban szegény étrend.
- mérsékli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
Egy 2019-es kutatás eredményei rámutatnak, hogy azok a prediabéteszben szenvedő emberek, akik naponta 55 ml oleanolsavval dúsított olívaolajat fogyasztottak, 55%-kal kisebb valószínűséggel lettek végül cukorbetegek, mint a kontrollcsoportba tartozó, olívaolajat nem fogyasztó kísérleti alanyok.
Hasonló eredményekre jutott egy összehasonlító vizsgálat is, mely egyértelműsíti, hogy a rendszeres olívaolaj-bevitel csökkenti a vércukorszintet és az éhgyomri plazma glükóz szintet a kettes típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
- védelmet nyújthat az Alzheimer-kór tüneteivel szemben.
Az Alzheimer-kór, vagy más néven időskori elbutulás mind az idős- és szépkorúak, mind az ápolásukat ellátó családtagok egyik legnagyobb félelme, hiszen a kórkép a beteg és környezetének életét is jelentősen megváltoztatja. A betegség kialakulásának oka, hogy az agysejtekben béta-amiloid plakkok halmozódnak fel, ez pedig a kognitív képességek romlásához és memóriavesztéshez vezethet, mely végül a beteg életterének beszűküléséhez, végül cselekvőképességének elvesztéséhez vezet.
Egy 2024-es tanulmány eredményei azonban azt mutatják, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkentheti az Alzheimer-kór és a kognitív képességek romlásának kockázatát. Egy másik, csaknem öt éves vizsgálati periódusban, 923 fő bevonásával végzett tanulmány eredményei szerint pedig 53%-kal csökkent az Alzheimer-kór előfordulási aránya azoknál, akik a legszigorúbban betartották az étrendet.
Ennek oka részben az, hogy az olívaolajban található oleocanthal megakadályozza a káros fehérjeplakkok felhalmozódását. Vélhetően az olívaolajnak szerepe van abban is, hogy a kék zónába tartozó, olívaolajban tipikusan gazdag étrendet fogyasztó emberek körében alacsonyabb a demencia és más kognitív károsodással járó betegség előfordulásának valószínűsége.
- kedvező hatásokat mutat a rákos megbetegedések kiegészítő kezelésében.
A rák korunk népbetegsége, mely évről évre több beteget érint világszerte. Az olívaolajban található nagy mennyiségű antioxidáns azonban segíthet az egészség megőrzésében és a rákos megbetegedések elkerülésében azáltal, hogy csökkenti a szabadgyökök okozta oxidatív stressz mértékét.
Egy 2011-es kutatás eredményei szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható továbbá az emlőrák és az emésztőrendszer rákos megbetegedéseinek alacsonyabb kockázatával, emellett mivel az olívaolajban található olajsav rendkívül ellenálló az oxidációval szemben, lassítja a rákos sejtek növekedését és terjedését.
2022-es metaanalízis eredményei kimondják, hogy azok a kísérleti alanyok, akik a vizsgált periódusban a legtöbb olívaolajat fogyasztották, 31%-kal kisebb valószínűséggel lettek rákbetegek, mint a többi vizsgált csoport résztvevői.
A hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj fogyasztásának további előnyei
Napi egy evőkanálnyi olívaolaj (5 ml) fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását, ezáltal védi a belek egészségét.
Az olívaolaj évezredek óta kedvelt összetevője továbbá az egyes bőr- és hajápolószereknek. Nem véletlenül olyan népszerű: konyhakész, adalékanyagmentes verzióban is bátran és kedvező eredményekkel alkalmazható. Néhány praktikus – és egyszerű – alkalmazási mód:
- a hajápolásban: vigyünk fel 20-30 ml olívaolajat a töredezett hajvégekre, valamint a száraz tövekre, majd néhány perces hatóidőt követve végezzük el a szokásos szépségrutinunkat (hajmosás, balzsam, szárítás)!
- a körömápolásban: masszírozzunk 1 csepp olívaolajat a körömágyakba, hiszen ez puhítja a körömágybőrt és erősíti a körmöket.
- a bőrápolásban: készítsünk testradírt 1 rész őrölt kávé, 1 rész cukor, 1 rész méz és 1 rész olívaolaj hozzáadásával, majd zuhanyzás közben vigyük fel a masszát a nedves bőrre és gyengéden radírozzuk át a bőrfelületet! A bőr ápolásában jótékony hatást érhetünk el akkor is, ha zuhanyzás után, a még enyhén nedves bőrre vékony rétegben olívaolajat viszünk fel és a bőrbe zárjuk a nedvességet.
Ne feledjük! Az olívaolajról egészében véve is elmondható, hogy meghosszabbítja az életet, hiszen egy 2021-es, 28 éves vizsgálati periódust felölelő longitudinális vizsgálat eredményei rámutattak, hogy azok, akik a vizsgált időszakban nagy mennyiségben fogyasztottak olívaolajat 19%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben, és 17%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg rákban, mint azok, akik nem fogyasztanak sokat belőle.
Mennyi extra szűz olívaolajat fogyasszak?
Az extra szűz bio olívaolaj fogyasztásának elviekben nincs napi maximális mennyisége, a gyakorlati tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy az olívaolajat elsősorban étkezési célból, a napi sütés-főzéshez használják legtöbben.
Sokan vannak azonban, akik a természet ajándékaként, kvázi gyógyitalként tekintenek rá és napi 1-2 evőkanállal fogyasztanak belőle. A kutatási eredmények szerint jól döntenek, ugyanis napi ½ evőkanál olívaolaj már kifejti szív- és érrendszervédő hatásait.
https://www.healthline.com/nutrition/extra-virgin-olive-oil#bottom-line
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31423808/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33305589/
https://corfuoliveoilmuseum.com/olive-oil-history/
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/extra-virgin-olive-oil
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10289288/#:~:text=Cold%2Dpressed%20oils%20are%20preferred,stability%20during%20storage%20(1).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35992644/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25274026/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36839323/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29420053/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26378571/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7500788/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7352724/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30461730/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31364228/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28394365/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38339193/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4653763
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25681666/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33671575
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26159192/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5877547/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35015763/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33614661/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5595908/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23049207/
https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2021.10.041
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7233327/
Összetétel: Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható, 100% természetes hidegen sajtolt, bio olívaolaj (mediterrán termőterületről).
Átlagos tápérték 100 g termékben | 100 g |
---|---|
Energia | 3760 kJ / 899 kcal |
Zsír, amelyből - telített zsírsavak - egyszeresen telítetlen zsírsavak - többszörösen telítetlen zsírsavak | 99,9 g 13-15 g 70-75 g 7-10 g |
Szénhidrát, amelyből - cukrok | 0 g 0 g |
Fehérje | 0 g |
Só | 0 g |
Minőségét megőrzi: a csomagoláson jelzett időpontig. (nap/hó/év)
Tárolás: hűvös, sötét helyen.
Gyártási szám: lásd a csomagoláson.