Leírás
Összetevők
Adagolás
Vélemény (2)
100% arabika kávé 3 féle organikus gomba kivonattal!
A gombakávé története a keleti kultúrkörben évszázadokra, a nyugati világban a második világháborúra nyúlik vissza. Azonban míg Európában elsősorban a háborús helyzet következtében hiánycikknek számító kávébab pótlására használták, addig Ázsiában elsősorban egészségre gyakorolt hatásuk miatt alkották részét a kávékultúrának.
Azóta már a tudomány is elismeri, hogy egyes gombafajok, így a Lion’s Mane, a Reishi és a Chaga gombák adaptogén természetűek. Azaz anélkül segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, hogy túlstimulálnák vagy megzavarnák annak természetes működését.
Milyen ízű a gombakávé?
A gombakávé a hagyományos kávéfőzettel megegyező módon, arabica kávébabokból őrölt kávéporból és a gombák termőtestéből kivont, finomra őrölt gombakivonatokból készül. Mivel az USA medical gombakávé instant kávékészítmény, így az elkészítéshez csak forró víz kell és semmi más!
A gombakávé koffeintartalma alacsonyabb a hagyományos kávé koffeintartalmánál, ízprofilja pedig nagyban hasonlít a mindenki által ismert hagyományos kávéízhez, ezért különösen kedvelt azon felhasználók körében, akik sokat kávéznak vagy szeretnék szenvedélyüket egészségvédő hatásokkal is felruházni.
Hogyan működik a gombakávé?
A gombakávé kombinálja a koffein és a Lion’s Mane, a reishi, vagy más néven ganoderma, valamint a chaga gomba kedvező hatásait egy teljesebb és egészségesebb életért. Ennek érdekében azonban fontos kiemelt figyelmet fordítani a tiszta forrásból származó, ellenőrzött körülmények között készült minőségi gombakávé beszerzésére, valamint az elkészítés helyes folyamatára is.
A kávé és a koffein jótékony hatásai
A tévhitekkel ellentétben a kávé és a koffein egyáltalán nem káros az egészségre, amennyiben mértéktartó módon, a túlzott cukorbevitelt elkerülve, megfelelő időközönként fogyasztjuk azt.
A kávéban található koffein például stimulálja az agy fáradságért és kifáradásért felelős területeit úgy, hogy blokkolja az adenozin receptorok, melynek következtében az energiaszint megnő, a fáradtságérzet pedig jóval később lép fel. Egy kutatás eredményei például rámutatnak, hogy azok, akik kerékpározást megelőzően kávét fogyasztottak, 12%-kal tovább tudtak kerékpározni, mielőtt kimerültségről számoltak be, mint a többiek.
Ez a hatás az idősebb korosztályok teljesítményében is megmutatkozott. Egy kutatásban például a kávéfogyasztás javította a fizikai teljesítményt és gyorsította a járás sebességét az alanyok életkorától, túlsúlyától és normál aktivitási szintjétől függetlenül. Egy 46 különféle kutatás áttekintésével készült tanulmány hasonló eredményekről számolt be.
A felelős kávéfogyasztás kapcsán végzett kutatások
- a mentális egészség
Egy több mint 14 000 diákot vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a napi legalább 4 csésze kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb kockázatával.
- a szív és a vérkeringés egészség
Egy áttekintő vizsgálat szerint napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét
- az egészséges májműködést.
Egyes kutatások szerint a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a máj merevségének csökkenésével, amelyet az egészségügyi szakemberek a májfibrózis, azaz a májban kialakuló hegszövetek kialakulásának mérésére használnak.
Jó hír a kávé szerelmeseinek, hogy a legfrissebb kutatási eredmények alapján a feketeleves a hosszú élet elixírje: egy kémcsőben végzett vizsgálatok eredményein alapuló tanulmány kimutatta, hogy a kávé meghosszabbította az élesztő élettartamát azáltal, hogy védett a szabad gyökök és a DNS-károsodás ellen.
A süngombával végzett kutatások
A Lion’s Mane vagy más néven Hericium erinaceus – köznyelvi elnevezése közönséges süngomba, cérnagomba, illetve szakállas süngomba – gyógyászati célú alkalmazása hosszú népi gyógyászati múltra tekint vissza a kínai orvoslásban, amelyet elsősorban gyomor- és bélpanaszok, légzőszervi megbetegedések, idegrendszeri kórállapotok – Alzheimer- és Parkinson-kór –, magas koleszterinszint, degeneratív megbetegedések és legyengült immunrendszer támogatására használtak.
A süngomba kiváló társ az oxidatív stressz káros hatásainak leküzdésében, ugyanis fenolban, flavonoidokban és aszkorbinsavban gazdag, emellett kisebb mennyiségű karotinoidot is tartalmaz.
Tanulmányok a Lions” mane-nel:
- a bélrendszer egészségének védelme
A Lion’s Mane gombában található speciális poliszacharidok – ún. HEP-ek – rendkívül hatásokat mutatnak az immunrendszer támogatásában, melynek következtében a süngomba alkalmas a bélnyálkahártya immunaktivitásának hatékony szabályozására, emellett probiotikus szerepet játszhat az antibiotikumos kezelés következtében sérült bélnyárkahártya helyreállításában.
Kutatások folynak továbbá a Lion’s Mane gomba gyulladásos bélbetegség (IBS) kezelésében megmutatkozó eredményeinek vizsgálatára.
- a kognitív egészség fenntartásának támogatása
A Lion’s Mane gombakivonat hatásait számos, Parkinson- és Alzheimer-kóros vizsgálati alany bevonásával vizsgálták és azt találták, hogy a kivonat megakadályozza a térbeli rövid távú és vizuális felismerési memória károsodását egy Alzheimer-modellben, segíti a rehabilitációt és hatékony az enyhe értelmi károsodással járó kórállapotok kezelésében.
- a szorongás és depresszió leküzdése során.
Több állatok bevonásával végzett kutatás eredményei is azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat természetes antidepresszáns hatású készítmény, mely képes visszafordítani az ismételt kényszerstressz által kiváltott depressziószerű viselkedést és hogy a felnőtt hippokampusz neurogenezisének fokozása révén a süngomba-kivonat természetes gyógyszerként funkcionál a depresszió és a szorongás kezelésében.
Beszéljünk a reishi gombáról!
A pecsétviaszgomba, vagy más néven reishi, illetve ganoderma alkalmazása a keleti orvoslásban csaknem hétezer éves múltra tekint vissza. Az eredetileg megfigyelési eredményeken alapuló használat jótékony hatásait mára a modern tudomány is igazolta, hiszen kiderült, hogy a Ganoderma lucidum nemcsak terpéneket, poliszacharidokat, kumarint, mannitolt és alkaloidokat, hanem szteroidokat, valamint számos antioxidánst is tartalmaz.
A ganoderma vagy reishi gomba a kutatásokban végzett eredmények szerint alkalmas lehet
- az immunrendszer egészségének támogatására, mivel a gombában található poliszacharidok befolyásolhatják az immunsejteket és az immunrendszerrel kapcsolatos sejteket – beleértve a B- és T-limfocitákat, a dendritikus sejteket, a makrofágokat és a természetes ölősejteket – azáltal, hogy elősegítik az immunszervek növekedését, a citokin felszabadulását és az immunszabályozó funkciók működését.
- a vérnyomás szabályozásának természetes támogatására.
A reishi-kivonat in vitro mérsékli az Ang II által kiváltott kardiomiocita hipertrófiát és in vivo csökkenti a túlterhelés által kiváltott szívhipertrófiát, illetve kiderült, hogy a Ganoderma vérnyomáscsökkentő hatásának mechanizmusa a szimpatikus idegi aktivitás központi gátlásának köszönhető.
- a cukorbetegség hagyományos kezelésének gyógynövényes úton való támogatására.
A reishi gombában található triterpenoidok többek között gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságúak, emellett javítják a lipid anyagcserét, az inzulinérzékenységet és csökkentik a vércukorszintet.
- a depresszió szintjének mérséklésére.
Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, neuraszténiás betegek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pecsétviaszgomba 8 hetes kúraszerű alkalmazása után a betegek szignifikánsan alacsonyabb pontszámokat értek el a súlyosság és a fáradtságérzet tekintetében a kiindulási értékekhez képest (15,5%-kal, illetve 28,3%-kal csökkentve azokat.) Egy mellrákos betegek körében végzett vizsgálat hasonló élettani és közérzetbeli eredményekkel zárult.
A hamvaskéreg gomba titkai
Az orosz és észak-amerikai régióból származó chaga gomba kivonata a gombakávé negyedik összetevője, mely az immunrendszer működésén túl a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.
Egy magas koleszterinszinttel élő patkányokon végzett vizsgálat rámutatott ugyanis, hogy a chaga-kivonat csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, az összkoleszterin szintet, valamint a trigliceridszintet, ugyanakkor növeli a szervezetben az antioxidánsok mennyiségét. Egy másik vizsgálat pedig azt is bizonyította, hogy a chaga-kivonat képes enyhíteni a helytelen étrend miatt kialakuló lipidlerakódásokat és javítja a zsírszintézis folyamatait.
A chaga gomba emellett
- mérsékli az oxidatív stresszt és védi az immunrendszert.
- elősegíti az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék, az ún. citokinek képződését, valamint stimulálja a fehérvérsejteket.
- csökkenti a testsúlyt, az éhomi vércukorszintet és a plazmainzulin szintjét cukorbeteg és prediabéteszes kísérleti állatokon végzett vizsgálatokban akár már 21 napos periódust követően.
A gombakávé fogyasztása tehát nemcsak kellemes fénypontja a napnak, hanem egy olyan egyszerű és ízletes lépés, mely egészséget hoz a mindennapokba.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27864638/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32638343/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29876876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29590460/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33992045/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6628169/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7353179
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6163886/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29276945/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33188952/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33557575/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34626832/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7765085/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33918797/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28266682/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492111/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27481156/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5492111/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34169530/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5492111/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5237458/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25159861/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5133811/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3852124/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4415746/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6044372/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24631140/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21779573/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29364170/
https://en.wikipedia.org/wiki/Lingzhi_(mushroom)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31777013/
https://www.frontiersin.org/journals/pharmacology/articles/10.3389/fphar.2023.1127123/full
https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/38/5/38_5_1359/_article
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8193219/
https://dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,0738f8d34e863c74,1629a45749954343.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857210/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22203880/
https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591
https://www.mdpi.com/2304-8158/10/12/3085
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22819687/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367670/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4946216/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4100277/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28087233/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18434051/
Összetevők: 100% arabica instant kávé por, Lion’s Mane (Hericium erinaceus) 8:1 kivonat, Reishi (Ganoderma lucidum) 12:1 kivonat, Chaga (Inonotus obliquus) 10:1 kivonat.
(Halat, rákféléket, mogyorót és dióféléket is feldolgozó üzemben készült.)
Javasolt elkészítés: 1 csapott adagolókanál (kb. 2,4 g) port keverj el kb. 200 ml forró (nem forrásban lévő) vízben, vagy tejben, vagy bármilyen növényi tejitalban. Ízlés szerint fogyasztható reggel vagy napközben.
Egy adag kb. 2 g arabica instant kávét és 400 mg gombakivonat-keveréket tartalmaz. A finom íz könnyen rabul ejt, de napi 2 adag bőven elég a különleges élményhez.










Szuper termék
Nagyon finom