Halolaj gélkapszula magas EPA és DHA tartalommal
Az OMEGA-3 FISH OIL lágy-gél kapszulában található halolaj 100%-ig tiszta és tengeri halakból származik. Minőségét és a gyártási eljárást szigorúan ellenőrzik, az ismert szennyeződésekre rendszeresen tesztelik. A készítmény szervezetünk számára fontos tápanyagként tartalmazza az EPA és DHA Omega-3 zsírsavakat.
Jó, ha tudod!
Az Omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be élettani folyamatainkban. A DHA és az EPA telítetlen zsírsavak, szervezetünk nem tudja őket előállítani. Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő, erre szolgáló táplálékok segítségével vagy étrend-kiegészítőkkel bejuttassuk őket szervezetünkbe.
Természetes források, melyekből pótolhatók az Omega-3 zsírsavak:
- Olyan tengeri halak, melyeknek magasabb a zsírtartalma, például tőkehal, szardínia, lazac, hering, makréla.
- Tojás
- Chia mag
- Füvet legelő marha húsa
- Lenmag
Fontos Omega-3 zsírsavak: ALA, DHA, EPA
Az ALA esszenciális zsírsav, ami a májunkban EPA, majd DHA zsírsavvá. Ennek a konverziónak az aránya viszont csupán 15%, ezért rendszeresen figyelnünk kell EPA és DHA raktáraink feltöltésére az előbb említett élelmiszerek vagy táplálék-kiegészítők fogyasztásával.
Miért fontos a DHA és az EPA?
Az Omega-3 zsírsavak az egyik legtöbbet kutatott terület. Amit már biztosra tudunk, hogy a DHA hozzájárul a látás és az agyműködés fenntartásához. A szív optimális működéséhez EPA és DHA zsírsavakra is szükségünk van. Mindezekhez szükséges napi DHA adag 250 mg, melyet az OMEGA 3 FISH OIL egy kapszulában tartalmaz. Ez a napi adag, ami megfelel 1200 mg halolajnak, ebből EPA 432 mg, DHA 288 mg, azaz 720 mg Omega-3 zsírsav.
Ezeket a tüneteket tapasztalhatjuk, ha hiányoznak szervezetünkből az Omega-3 zsírsavak:
- Száraz bőr, dermatitisz
- Szív-, érrendszeri problémák
- Émelygés
- Memória problémák
- Hangulatingadozás, depresszió
Az Omega-3 család legfontosabb zsírsavai
- eikozapentaénsav – EPA
- dokozahexaénsav – DHA
- alfa-linolénsav – ALA
Szervezetünk bizonyos sejtjeiben, főként az szemben, agyban és a spermiumban optimális esetben különösen magas a DHA szint és az EPA zsírsavak is lényeges funkciót töltenek be.
Milyen az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak ideális aránya?
A szakemberek úgy gondolják, hogy nagyon fontos szempont az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak aránya. Ezeknek az esszenciális zsírsavaknak az ideális aránya 1:1 – 1:3 lenne, viszont napjaink táplálkozási szokásai sokkal inkább az 1:10 – 1:30 arányra hajlanak. A táplálkozástudományi szakemberek véleménye szerint az arány eltolódása és az Omega-6 zsírsavak túlzott bevitele a szervezetben gyulladásokat okozhat, ezért azt javasolják, hogy Omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékok magasabb arányú bevitelével javítsunk étkezési szokásainkon, mert a normális növekedéshez és fejlődéshez is szükséges a telítetlen zsírsavak megfelelő mennyiségű jelenléte. A helyes étrend hozadéka a mentális egészség javulása és a szív és érrendszeri betegségek kialakulási esélyének csökkentése lesz.
Csökkents az Omega-6 zsírsavat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását! Mértékkel fogyaszd a
- hidrogénezett növényi olajokat,
- margarint,
- a magvakat
- és a szóját.
Az Omega-3 zsírsav bevitele ebben a mennyiségben optimális
Természetesen erre is van érvényben lévő ajánlás:
- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napi 250-500 mg kombinált EPA-t és DHA-t javasol az egészség fenntartására a felnőtteknek. (19, 20, 21)
- Az American Heart Association zsíros halak fogyasztását javasolja legalább heti két alkalommal a szívbetegségek megelőzése érdekében. (22)
- A Food and Drug Administration (FDA) szerint a felső határt i be kell tartani, ami 2000 mg kombinált EPA és DHA, hiszen nagy adagokban az Omega-3 vérhígító lehet. Vérzési rendellenességek, vagy vérhígító gyógyszer szedése esetén feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal az Omega-3 zsírsavak beviteléről.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.