A cukorbetegség típusai

Tartalomjegyzék

A cukorbetegség – diabetes mellitus – egy olyan anyagcsere zavar, amely együtt jár a szénhidrát háztartás zavarával, magas vércukor értékekkel, valamint a zsír-és fehérje anyagcsere felborulásával. Tulajdonképpen az a helyzet, hogy a szervezet a glükózt (szőlőcukrot) nem képes energiává alakítani. A betegség gyökeresen megváltoztatja az érintett életét, ami az első időkben komoly nehézségeket okozhat. Idővel kialakul a napi rutin, bejáratódnak a nehezebb helyzetek megoldásai és a beteg megtanul együtt élni a számára elhagyhatatlan szokásokkal.

Mi hibázik a szervezetben? A normál folyamatot a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon szabályozza. Mivel az inzulintermelő sejtek nem működnek megfelelően, nem termelődik elég inzulin, az inzulihiány pedig cukorbetegséghez vezet.

A cukorbetegség típusait annak megfelelően különböztetjük meg, hogy mely életkorban alakul ki. Két fő csoportját különböztetjük meg:

  • az 1-es típusú cukorbetegséget
  • és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ezen kívül ismert kórállapot a terhesség alatt és egyéb okokból kialakuló cukorbetegség is.

Tünetek és jellemzők a cukorbetegség típusai szerint

A fokozott folyadékbevitel, nagy mennyiségű vizelet, szájszárazság, gyakori szomjúságérzet, fáradtság, hirtelen súlyvesztés, homályos látás, étvágytalanság, kézujjak zsibbadása, a szemérem tájék viszketése általános tüneteknek mondhatók. Diagnózis viszont minden esetben csak vénás vérvétel kapcsán végzett vércukor meghatározás alapján készül. A gyógyszertárakban beszerezhető vércukorszintmérő csak önellenőrzésre alkalmas, diagnózis felállítására semmiképpen!

1-es típusú diabétesz

A cukorbetegek 4-6%-a tartozik ide. Általában gyermek vagy serdülőkorban jelentkezik, hirtelen anyagcsere kisiklás formájában. A szervezetből vagy teljesen hiányzik az inzulin, vagy csak nagyon kevés van belőle. Legfőbb oka az, hogy a hasnyálmirigyből teljesen elpusztulnak a hasnyálmirigy szigetsejtjei, így nem tudnak inzulint termelni. Tehát az inzulin bevitele szükségszerű az életben maradáshoz és a betegséggel küzdők és szüleik legnagyobb elkeseredésére a probléma az életük végéig megmarad, viszont meg lehet tanulni együtt élni vele.
Kialakulásában nagy szerepe van az örökítő tényezőknek, a genetikai fogékonyságnak és a környezeti faktorok kölcsönhatásának.

2-es típusú cukorbetegség

Leggyakrabban 40 éves kor felett diagnosztizálják, de elhízott gyerekeknél is előfordulhat. Kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, valamint a túlsúly. Nehezebben felismerhető, hiszen nem feltétlenül a “klasszikus” tünetek megjelenésével kezdődik. Gyakran a betegség már évek óta fennáll, amikor diagnosztizálják. Dominánsan az inzulinrezisztencián alapszik. Kezelése életmódváltással (testsúlycsökkentés, testmozgás) gyógyszerrel vagy inzulin injekcióval történik.

Egyéb okokból kialakult diabétesz

Ide tartoznak a gyógyszerek által kiváltott, fertőzésekhez (pl. hepatitis), szervi betegségekhez, valamint a krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz társuló cukorbetegségek.

A cukorbetegeknek nem diétás élelmiszereket kell fogyasztaniuk, hanem egészséges, teljes értékű élelmiszerekből kell összeállítani az orvos által felállított szempontoknak megfelelő napi étrendet. A diétás élelmiszerek többsége csupán arra alkalmas, hogy a cukorbetegek komfortérzetét növelje.

Forrás: https://medicalnews.hu/a-cukorbetegseg-tipusai/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
383 vélemény