multivitamin

A multivitaminok fontossága

Szervezetünknek – különösen a téli időszakban – megnő a vitamin igénye és egyéb értékes tápanyagokra, ásványi anyagokra is szükségünk van. Rohanó, sokszor stresszes életünkben gyakran nem marad időnk a tudatos táplálkozásra. Elfeledkezünk magunkhoz venni a számunkra megfelelő vitaminokat.

Tápanyagigényünk olykor jóval nagyobb, mint amennyit egy-egy étkezés alkalmával magunkhoz veszünk. Manapság rengeteg vitaminkészítmény kapható, melyekkel kiegészíthetjük étkezéseinket. A téli időszakban ajánlott a C- és B12-vitamin, cink és folsav. Idegrendszerünk optimális működéséhez ajánlott a B6-vitamin. Hasznos lehet a nyugtalan, kapkodó mindennapokban.

A B-vitaminok összességében hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez, valamint a lelki egyensúly fenntartásához. Tejtermékekben, húsokban, tojásban találhatjuk meg leginkább őket.

Az E-vitamin védi a szívet, a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér), így kisebb az esélye az érelmeszesedés kialakulásának. Gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabadgyökök termelődését, valamint hozzájárul a sejtek oxidatív stressz hatásokkal szembeni védelméhez. Legfontosabb E-vitamin forrásaink a növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a mogyoró, mandula). Az állati eredetű élelmiszerek közül a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű E-vitamint.

Az A-vitamin (retinol) hozzájárul a normál látás fenntartásához. Igencsak fontos szerepe van az immunrendszer működésében, a bőr és a nyálkahártyák normál állapotát tartja fenn. Megtalálható tojásban, halakban, tejtermékekben.

A C-vitamin hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Csökkenti a fáradtságérzetet, valamint nélkülözhetetlen a fogak, a bőr, a haj és a csontok védelmének megőrzésében.

A jód hozzájárul a normál agyműködéshez, valamint az anyagcsere folyamatokhoz és befolyásolja a pajzsmirigy működését is.

A cink elengedhetetlen az immunrendszer egészségének megőrzéséhez. Pozitívan hat a memóriára és a tanulásra.

A H-vitamin elsősorban a bőr egészségét szolgálja. Számos étel tartalmazza, például a zöldségfélék, hüvelyesek, máj, tojás, dió.

A D-vitamin kiemelt fontosságú a téli borongós időszakban. Megfelelő körülmények között a szervezetünk is képes előállítani. Napfény hatására a bőrünkben keletkezik. Élelmiszerekben, főleg gombákban és állati eredetű ételekben van jelen. A lazac, a csirke- és a marhamáj, a tojássárgája, valamint a tej és a tejtermékek, például a tejszín vagy a sajtok tartalmaznak említésre méltó mennyiségű D-vitamint.
A jó D-vitamin-ellátottság érdekében fontos, hogy napfény érje a bőrünket. A felmérések szerint tél végére a lakosság túlnyomó részének alacsony a D-vitamin szintje.

Fent említett vitaminok mindenképpen szükségesek a testi- lelki egyensúly fenntartásához, de természetesen további kiegészítőkre is szükségünk van. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel, rendszeres friss levegőn tartózkodás, mozgás és a minőségi emberi kapcsolatok. A vitaminokat étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk, de feltétlenül ellenőriznünk kell, hogy a benne található vitamin összetevő mennyisége mire elegendő.