echinacea

Echinacea purpurea, avagy bíbor kasvirág

A természet kincseit megismerni bölcs és hasznos dolog. Mindezt a egészségmegőrzésben, terápiás eljárásokban alkalmazni kiváló lehetőség. Aki szívesen ismerkedik a gyógynövényekkel, nagy valószínűséggel hallott már az echinacea jótékony hatásairól, hiszen egy olyan kivonat, ami bizonyos esetekben jó, ha kéznél van.

A kasvirág nyár végéig virágzó, évelő növény, hazája Amerika és Kanada. Több faja ismert, közülük a bíbor kasvirágot Echinacea néven a gyógynövényboltokban folyadék formájában árusítják, melyből a hozzá tartozó cseppentővel adagolhatjuk a kivonatot. Szárított növényi részekből teafüvet is árusítanak, annak hatásait gyengébbnek titulálják.

De mire is hat az echinacea valójában?

A régmúltban számos betegség gyógyítására használták, legjellemzőbb a különböző meghűlésekre, gyulladásokra való alkalmazása volt. A természetgyógyászok álláspontja, hogy a kasvirág-kivonat csökkentheti a felső-légúti megbetegedések ismétlődését, immunműködést javító hatása van és külsőleg alkalmazva gyulladásgátló.

A kivonatot az egész növényből készítik, nem csak annak egyes részeiből. Felhasználják a virágát, szárát, leveleit, gyökerét, mert az értékes hatóanyagok mindegyik növényi részben megtalálhatóak. Ezek az anyagok pedig a fitosztelorok és a poliszacharidok. Nekik köszönhetjük, ha fogyasztásával erősebb immunrendszerrel lépünk fel a vírusok, gombák és baktériumok ellen.

Hogyan fogyasszam az echinaceát?

Az echinacea szervezetbe juttatásával immunválaszra késztetjük a szervezetet, aminek légúti fertőzés, nátha, megfázás esetén kiemelt fontossága van. Az immunrendszer működéséről itt olvashatsz bővebben.