szelén

A szelén jelentősége a szervezetünkben

A szelén (Se) egy olyan esszenciális nyomelem, amelyre a jódhoz hasonlóan szükségünk van. Minden sejtünk része, mert számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen. Szerepe kiemelkedő a máj, a hasnyálmirigy és a férfiaknál a herék funkcióinak ellátásához.

Ehhez az elemhez is, mint a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez a megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Érdemes viszont odafigyelnünk arra, hogy az európai földeken egyre csökken a szelén, így könnyen előfordulhat szelénhiány a szervezetünkben. Az elmúlt évtizedben jelentős előrelépés történt a szelén kutatásában és felismerték, hogy komoly szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, kezelésében.

A szelén hiányára utaló tünetek:

  • csökken a nemzőképesség, nő a meddőség
  • jelentősen megemelkedik a vérben a GOT, GPT, GGT értéke (vérvétellel kimutatható)
  • gyakori az indokolatlan álmosság, motiváció hiány
  • szívbetegség alakulhat ki

Amennyiben pótoljuk a szelént, ezek a hiánytünetek az orvosok mai álláspontja szerint teljes mértékben kiküszöbölhetők. Pontosan ugyanúgy, ahogy a jód is pótolható.

A kutatások arra is rámutattak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását a szervezet optimális szelénszintjének fenntartásával akár meg is előzhetjük. További jótékony hatásai: anti-oxidáns-, antithrombotikus-, és lipid peroxidációt gátló, antivirális.

Az utóbbi években egyre többet hallunk a sejteket károsító szabad gyökökről, melyek vidáman termelődnek a túlfeszített, egészségtelen életmódban fellépő stressz, rossz minőségű levegő, belélegzett vagy élelmiszerekben elfogyasztott vegyszerek hatására. Következményként pedig elképesztő számokat mutatnak korunk népbetegségei: az allargia, asztma, stroke, szívproblémák, bőrbetegségek, cukorbetegség és daganatos elváltozások, pajzsmirigy működési zavar területén. A szelén véd a káros szabadgyökök ellen, ezért az oly népszerű jódpótlás mellett a szelén pótlás esetleges szükségességére is oda kell figyelni.

Szelén hiány esetén fontos a pótlás, de a túl sok szelén is káros lehet

A bevitt szelén mennyiségét a leghelyesebb orvossal egyeztetni, lehetőség szerint vitamin és ásványi anyag szintet ellenőriztetni. Ha túl sok szelén kerül a szervezetünkbe, akkor betegséget is okozhat a toxikus túltengés.