A szelén jelentősége a szervezetünkben

Tartalomjegyzék

A szelén (Se) egy olyan esszenciális nyomelem, amelyre a jódhoz hasonlóan szükségünk van. Minden sejtünk része, mert számos enzim működéséhez nélkülözhetetlen. Szerepe kiemelkedő a máj, a hasnyálmirigy és a férfiaknál a herék funkcióinak ellátásához.

Ehhez az elemhez is, mint a vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, nyomelemekhez a megfelelő táplálkozással juthatunk hozzá. Érdemes viszont odafigyelnünk arra, hogy az európai földeken egyre csökken a szelén, így könnyen előfordulhat szelénhiány a szervezetünkben. Az elmúlt évtizedben jelentős előrelépés történt a szelén kutatásában és felismerték, hogy komoly szerepe lehet bizonyos betegségek megelőzésében, kezelésében.

A szelén hiányára utaló tünetek:

  • csökken a nemzőképesség, nő a meddőség
  • jelentősen megemelkedik a vérben a GOT, GPT, GGT értéke (vérvétellel kimutatható)
  • gyakori az indokolatlan álmosság, motiváció hiány
  • szívbetegség alakulhat ki

Amennyiben pótoljuk a szelént, ezek a hiánytünetek az orvosok mai álláspontja szerint teljes mértékben kiküszöbölhetők. Pontosan ugyanúgy, ahogy a jód is pótolható.

A kutatások arra is rámutattak, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását a szervezet optimális szelénszintjének fenntartásával akár meg is előzhetjük. További jótékony hatásai: anti-oxidáns-, antithrombotikus-, és lipid peroxidációt gátló, antivirális.

Az utóbbi években egyre többet hallunk a sejteket károsító szabad gyökökről, melyek vidáman termelődnek a túlfeszített, egészségtelen életmódban fellépő stressz, rossz minőségű levegő, belélegzett vagy élelmiszerekben elfogyasztott vegyszerek hatására. Következményként pedig elképesztő számokat mutatnak korunk népbetegségei: az allargia, asztma, stroke, szívproblémák, bőrbetegségek, cukorbetegség és daganatos elváltozások, pajzsmirigy működési zavar területén. A szelén véd a káros szabadgyökök ellen, ezért az oly népszerű jódpótlás mellett a szelén pótlás esetleges szükségességére is oda kell figyelni.

Szelén hiány esetén fontos a pótlás, de a túl sok szelén is káros lehet

A bevitt szelén mennyiségét a leghelyesebb orvossal egyeztetni, lehetőség szerint vitamin és ásványi anyag szintet ellenőriztetni. Ha túl sok szelén kerül a szervezetünkbe, akkor betegséget is okozhat a toxikus túltengés.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
459 vélemény