halolaj

Barát vagy ellenség a halolaj?

“A felnőttek hetente kétszer fogyasszanak halat az omega-3 zsírsavak bevitele érdekében” – áll az Amerikai Szív Szövetség javaslatában. Ezzel csökkenthetik a pangásos szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegség, a hirtelen szívmegállás és az iszkémiás stroke kockázatát.

A szív egészségének megőrzése

A halolajok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A leggyakoribb omega-3 zsírsavakat DHA-nak és EPA-nak nevezik. Szervezetünk nem képes omega-3 fehérjét előállítani, ezért annak szerepelnie kell az étrendünkben. Mennyi omega-3 zsírsavat kell naponta bevenni? Egészséges felnőttek esetében legalább 250-500 mg DHA és EPA kombináció ajánlott, de bizonyos betegségek esetén gyakran nagyobb mennyiségeket javasolnak. A koszorúér-betegségben szenvedő betegeknek naponta legalább 1000 mg -ot kellene bevenniük. A magas triglicerid szintű betegek napi 2000-4000 mg-ot is kaphatnak.

A zsíros halak (például lazac vagy tonhal) és a kagylók (például osztriga vagy rák) tele vannak ezekkel az omega-3 zsírsavakkal. Egyes növények más omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyeket szervezetünk DHA-ra és EPA-ra képes átalakítani. Ebből kell legalább hetente 2 adagot elfogyasztani. A következő lista tartalmazza a DHA / EPA mennyiséget azokban az élelmiszerekben, amelyekről ismert, hogy magas az omega-3 zsírsav tartalma.

  • 1 db sós makréla: 4,107 mg
  • ½ lazac filé: 4,023 mg
  • 6 nyers osztriga: 565 mg
  • 1 evőkanál lenmag: 2,338 mg
  • 1 evőkanál lenmagolaj: 7,196 mg
  • 1 uncia chia mag: 4,915 mg
  • 1 uncia dió (kb.7 db): 2,542 mg
  • ½ csésze szója (száraz pörkölt): 1,241 mg

Miért van szükségünk ezekre a zsírsavakra?

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agyműködésben, a növekedésben és a fejlődésben, valamint a gyulladáscsökkentésben. Ezen kívül csökkentik a triglicerideket, a koleszterin összetevőjét. A hiány számos egészségügyi problémával jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a hangulatzavarok és az ízületi gyulladás.

A halolajokról kimutatták, hogy csökkentik a szívbetegségek, a szívvel kapcsolatos traumák (például szívrohamok ) és az ehhez kapcsolható halál kockázatát azoknál az embereknél, akiknél nagy a szívbetegség kockázata. A pangásos szívelégtelenség kockázata alacsonyabb azoknál az idősebb felnőtteknél, akik magasabb EPA-szinttel rendelkeznek.

A halolaj csökkentheti a vérnyomást, de magas vérnyomásnál a vérnyomás esés lehet nagyon kicsi is, ezért nem szabad a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyett szedni.

Magas triglicerid- és koleszterinszintet a halolajok jelentősen csökkenthetik. A DHA növelheti a HDL -t vagyis a „jó” koleszterint is.

A halolaj segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást a reumás betegeknél, mert javítja a reggeli merevséget és enyhítheti az ízületi fájdalmat.

De miért lehet a halolaj ellenség?

Csakis minőségi étrend-kiegészítő szedése javasolt, ugyanis a halolaj rendkívül instabil, ezáltal káros szabad gyökök képződhetnek a hibásan előállított készítményeknél. A gyatra minőségű termékek leggyakoribb jelei az enyhe gyomorrontás, beleértve az emésztési zavarokat vagy hasmenést, a kellemetlen íz és a rossz lehelet.

A halolajok nem bizonyultak előnyösnek a pitvarfibrilláció kezelésében, ezért ennél a betegségnél nem szabad rá hagyatkozni.

A halolajok általában meglehetősen biztonságosak, de a túl nagy mennyiség napi (3-4 grammnál több) növelheti a vérzés kockázatát, és gyengítheti az immunrendszert. Érdemes a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel megbeszélni az étrend-kiegészítő fogyasztását különösen akkor, ha vérhígítót szedünk.