Barát vagy ellenség a halolaj?

Tartalomjegyzék

“A felnőttek hetente kétszer fogyasszanak halat az omega-3 zsírsavak bevitele érdekében” – áll az Amerikai Szív Szövetség javaslatában. Ezzel csökkenthetik a pangásos szívelégtelenség, a szívkoszorúér-betegség, a hirtelen szívmegállás és az iszkémiás stroke kockázatát.

A szív egészségének megőrzése

A halolajok omega-3 zsírsavat tartalmaznak. A leggyakoribb omega-3 zsírsavakat DHA-nak és EPA-nak nevezik. Szervezetünk nem képes omega-3 fehérjét előállítani, ezért annak szerepelnie kell az étrendünkben. Mennyi omega-3 zsírsavat kell naponta bevenni? Egészséges felnőttek esetében legalább 250-500 mg DHA és EPA kombináció ajánlott, de bizonyos betegségek esetén gyakran nagyobb mennyiségeket javasolnak. A koszorúér-betegségben szenvedő betegeknek naponta legalább 1000 mg -ot kellene bevenniük. A magas triglicerid szintű betegek napi 2000-4000 mg-ot is kaphatnak.

A zsíros halak (például lazac vagy tonhal) és a kagylók (például osztriga vagy rák) tele vannak ezekkel az omega-3 zsírsavakkal. Egyes növények más omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak, amelyeket szervezetünk DHA-ra és EPA-ra képes átalakítani. Ebből kell legalább hetente 2 adagot elfogyasztani. A következő lista tartalmazza a DHA / EPA mennyiséget azokban az élelmiszerekben, amelyekről ismert, hogy magas az omega-3 zsírsav tartalma.

  • 1 db sós makréla: 4,107 mg
  • ½ lazac filé: 4,023 mg
  • 6 nyers osztriga: 565 mg
  • 1 evőkanál lenmag: 2,338 mg
  • 1 evőkanál lenmagolaj: 7,196 mg
  • 1 uncia chia mag: 4,915 mg
  • 1 uncia dió (kb.7 db): 2,542 mg
  • ½ csésze szója (száraz pörkölt): 1,241 mg

Miért van szükségünk ezekre a zsírsavakra?

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agyműködésben, a növekedésben és a fejlődésben, valamint a gyulladáscsökkentésben. Ezen kívül csökkentik a triglicerideket, a koleszterin összetevőjét. A hiány számos egészségügyi problémával jár, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a hangulatzavarok és az ízületi gyulladás.

A halolajokról kimutatták, hogy csökkentik a szívbetegségek, a szívvel kapcsolatos traumák (például szívrohamok ) és az ehhez kapcsolható halál kockázatát azoknál az embereknél, akiknél nagy a szívbetegség kockázata. A pangásos szívelégtelenség kockázata alacsonyabb azoknál az idősebb felnőtteknél, akik magasabb EPA-szinttel rendelkeznek.

A halolaj csökkentheti a vérnyomást, de magas vérnyomásnál a vérnyomás esés lehet nagyon kicsi is, ezért nem szabad a szokásos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek helyett szedni.

Magas triglicerid- és koleszterinszintet a halolajok jelentősen csökkenthetik. A DHA növelheti a HDL -t vagyis a „jó” koleszterint is.

A halolaj segíthet csökkenteni a fájdalmat és a gyulladást a reumás betegeknél, mert javítja a reggeli merevséget és enyhítheti az ízületi fájdalmat.

De miért lehet a halolaj ellenség?

Csakis minőségi étrend-kiegészítő szedése javasolt, ugyanis a halolaj rendkívül instabil, ezáltal káros szabad gyökök képződhetnek a hibásan előállított készítményeknél. A gyatra minőségű termékek leggyakoribb jelei az enyhe gyomorrontás, beleértve az emésztési zavarokat vagy hasmenést, a kellemetlen íz és a rossz lehelet.

A halolajok nem bizonyultak előnyösnek a pitvarfibrilláció kezelésében, ezért ennél a betegségnél nem szabad rá hagyatkozni.

A halolajok általában meglehetősen biztonságosak, de a túl nagy mennyiség napi (3-4 grammnál több) növelheti a vérzés kockázatát, és gyengítheti az immunrendszert. Érdemes a kezelőorvossal vagy gyógyszerésszel megbeszélni az étrend-kiegészítő fogyasztását különösen akkor, ha vérhígítót szedünk.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
404 vélemény