Melyik az igazi fahéj?

Tartalomjegyzék

A fahéj az egyik leggyakoribb fűszer, amit inkább édesebb ízvilágú ételek készítésénél használunk. Jellegzetes illata, zamata igazán csalogató, emellett élettani hatásait is folyamatosan vizsgálják. Érdekes és figyelemreméltó, hogy már az ókorban is nagy értéke volt, de nem élvezeti értékét tartották olyan különlegesnek, hanem kezelések alapanyagaként használták. Később az Ájurvéda orvoslás már fő alapanyagként tartotta számon a természetes alapanyagokat felhasználó módszerei között.

Az üzletek polcain ma már állandó terméknek számít és aki szereti rendszeresen használja is. Azt viszont kevesen tudják, hogy nem minden fahéj egyformán értékes. A legtöbb csomagoláson a Cassia fahéj a feltüntetett összetevő, de egyáltalán nem ritka, hogy a fahéj típusa kimarad a leírásból. Pedig az igazi és értékes fahéj a ceyloni. Mi a különbség közöttük?

A cassia fahéj kevésbé büszkélkedhet előnyös tulajdonságaival, sőt magas kumarin tartalma miatt az elfogyasztott mennyiségre is figyelni kell. Ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, annak káros hatása lehet a májra. Ezzel szemben a ceyloni fahéj kiemelkedő antioxidáns tartalma miatt igazi csemege lehet a szervezetünknek.

A ceyloni fahéj

Az eddigiekből kiderül, hogy amikor a fahéj értékeiről és jótékony egészségügyi hatásairól beszélünk, a valódi, ceyloni fahéjra gondolunk, ami a ceyloni fahéjfa kérgének őrleménye. A fahéj tekercsek a Cinnamomum fahéjfa belső kérgének szárítása után formálódnak, melyeket egészben vagy őrleményként csomagolnak be a vásárlók számára.

Egyedülálló értékeit a benne található illóolajoknak és vegyületeknek köszönhetjük. Egyik fontos alkotóeleme a fahéj amaldehidre. Meghatározza ízét, aromáját és jótékony hatásairól is elhíresült. A legtöbben a vércukor szintre kifejtett hatásai miatt keresik, illetve antioxidáns hatása miatt erős gyulladáscsökkentő hatást várnak tőle. Egyáltalán nem másodlagos kutatói vélemény, hogy a cukorbetegség és inzulinrezisztencia kezelésének alternatív módja lehet.

Az antioxidánsok egyértelmű hatása, hogy védenek a szabad gyökök okozta negatív hatásoktól, sejtjeink állapotát javítják. A ceyloni fahéjban nagy mennyiségű erős antioxidáns, főként polifenol rejtőzik. A tanulmányból, amiben a fahéj antioxidáns tartalmát 26 másik fűszerrel hasonlították össze kiderül, hogy bizony ő a nyerő. És nem mást győzött le, mint a hagyományt teremtő fokhagymát vagy oregánót. Olyannyira erős az antioxidáns hatása, hogy a szakértők szerint tartósítószernek is kiváló.

Korábbi farmakológiai kutatások azt vizsgálták, hogy a ceyloni fahéj valóban támogatja -e a szív és érrendszert, illetve az emésztőrendszert majd a feltételezések beigazolódtak. A beszámolóból kiderül, hogy nem csak a vérnyomást tartja normál értéken, hanem támogatja az egészséges szívműködést is.

Az anyagcserére valójában a fahéj cinnamaldehid vegyülete hat, az az adipocitákat készteti zsírégetésre .

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Jelenleg a termékeket árusító forgalmazók betegséget megelőző vagy azt kezelő hatásokról, gyógyhatásokról és jótékony hatásokról nem állíthatnak semmit, ahogy az ezekre történő utalás sem megengedett.

Népszerű cikkeink

Legkelendőbb termékeink

What Our Clients Say
447 vélemény